Lagos Balığı

21/01/2019

Denizlerin bereketiyle gelen yiyeceği olarak anılan balık, insan sağlığına olan faydasının yanı sıra lezzetiyle de hafızalarda her zaman yer edinen balıklar arasında bulunur. Sofraların vazgeçilmez tadı olan bu güzel ve yararlı balığın, sahip olduğu mineraller ve vitaminlerden dolayı tüketilmesi önemlidir.

Serranidae familyasından olan lahoz balığının bilimsel adı Epinephelus aeneus’tur. Halk dilinde kaya hanisi, grida diye de adlandırılan lahoz balığının sırtı ve yanları koyu gri veya koyu kahverengi olup karnı daha açık gri ve kahverengidir. Başı üzerinde dikenleri vardır. Galsamaları jilet gibi keskin olduğu için göz çukurlarından tutulur. Lahoz balığı Ege, Çanakkale Boğazı ve Marmara’da görünmesine rağmen tipik bir Akdeniz balığıdır.Ağırlıkları 3-5 kiloyu bulan lahoz balığı 50-100 metre derinlikte dibi taşlık, mağaralık, ılık sularda yaşarlar. Lahoz balığı sinarit,orfoz veya trança kadar sert olmamakla beraber oltaya atladığı zaman mücadele eden bir balıktır. Ancak yukarıda saydığımız balıklara oranla çabuk yorulurlar.

Lagos Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Yaygın olarak kullanılan diğer adı “lahos” olan lagos, deniz balıkları arasında akla ilk gelenlerdendir. Özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın olan lagos balığı, Ege’ de de kendisini gösterir. Fazla derinlerde yaşamayan bu balık türü kayalık, taşlık ya da çakıllı alanları kendisine yaşam alanı olarak seçer.

Yırtıcı ve etçil bir balık türü olarak bilinen lagos, büyük küçük ayırt etmeksizin tüm kabuklularla, omurgasızlarla ve küçük balıklarla beslenir. Ekonomik değeri bölgesel olan bu balık, Akdeniz bölgesinin oldukça lezzetli beyaz etine ve büyük bir şöhrete sahiptir.

Lagos balıkları, çeşitli renklere sahip olabilmektedir. Ülkemizde ise genel olarak yeşile yakın gri renkte görülürler. Art arda sıralanan benekli az veya çok belirgin olan dikme siyah bantlara, sıralı noktalara sahiptirler. Baş kısımlarında da iki veya üç tane oblik çizgi bulunur. Lagos diğer adıyla lahos balıkları taşlık, kayalık alanların yanı sırakum ve çamurlu diplerde de yaşarlar. Ortalama 20-200 mt. deniz derinliğinde yaşayan bu tür, ülkemizdeki sularda kayalık sahil bölgelerinde 8-12 mt. derinliklerde görülebilmektedir.

Lahosların yaşadıkları ortamlara fazlasıyla sadık oldukları bilinir. Bu türler genel olarak yaşadıkları bölgelerden ayrılmazlar. Ayrıca bu balıkların karnivor olarak adlandırılan ve fırsatçı bir beslenme özelliği bulunur. Lagoslar, su sıcaklığının 15-30 derece olduğu sub-tropikal bölgelerde yoğun olarak yer alırlar. Aynı zamanda geniş tuzluk aralıklarında da yaşayabilirler.

Lagos Balığı Faydaları Nelerdir?

* Lagos balığını diğer balıklardan ayıran en belirgin özelliği saf beyaz ete sahip olması ve yağının az olmasıdır. Bu özellikleri sayesinde faydası daha da artmaktadır.

* Omega 3 bakımından son derece zengindir. Aynı zamanda çeşitli vitaminler de barındırır.

* Kalp damar hastalıklarının önüne geçilebilmesi için önemli besin kaynağı olarak bilinir.

* Barındırdığı mineraller ve vitaminler sayesinde, sağlığa olan faydaları azımsanmayacak kadar fazladır.

Posted in GenelTags:
\

Rezervasyon Formu
Reservation Form

    error: İçerik korunmaktadır!