Balıkların en beğenilenlerindendir.Vücudu oval ve basık, başı büyük ve alnı burnuna doğru yuvarlak olup tekir balığının alnından daha diktir. Gözleri birbirine yakın ve iris tabakası nar çiçeği kırmızı, ağzının aralığı küçük,kulaklarının aralıkları pek geniş,alt çenesi üst çenesinden kısa, alt çenesinin bitişik yerinde iki tane uzun bıyıkları vardır. Bunlar balığın dokunaçlarıdır, balık dinlenme halinde iken çenesinin altında gizli pullar bulunur. Vücudu ve başı iri pullarla örtülüdür. Bu pullar vücudundan pek kolay ayrılır.Yalnız alt çenesinde bir sıra eğe dişleri vardır. Ağzında dili yoktur. Vücudunun bir çok yerleri sırt ve yanları, kırmızı gül renginde, karnının altı az pembe üzerine beyaz gümüş gibi parlak ise de kırmızılığını çoğaltmak ve koyulaştırmak için balıkçılar denizden çıkarır çıkarmaz tırnakla pullarını kazıyıp üzerine deniz suyu dökerler.
Alaca olan yelesi 7 tane pek yumuşak dikendir. Sırt yüzgeçi bir tane yumuşak dikenle 8 tane kılçıktan yapılıdır.Bunlar ve yan yüzgeçleri altın sarısı, beyaz ve açık kahve rengi noktalar ve dalgalarla süslüdür. Anus yüzgecinde ufak bir dikenlialtı kılçık vardır.Bununla karın yüzgeçleri sıra ile karışık pembe renktedir.
Yanlarında dörder tane uzun sarı çizgi varsa da bunlar vücudun genel rengi olan kırmızının altında zor ayırt edilir.
Barbunya balığı denizde takım takım dolaşır.Yılın her mevsiminde tutulur ise de asıl mevsimi mayıs-haziran aylarıdır.
Kışın engin denizlere çekilip kışı orada geçirir.İlkbaharda suyu pek derin olmayan kumlu kıyılara yaklaşır ve mayıstan başlayarak yumurtalarını dökerler.
Kaynak: Levent Alev, Amatör Balıkçılık Kitabı
Barbunya Balığının Faydaları
Barbunya balığının 100 gramlık porsiyonunun içinde 117 kalori, 19 gram protein, 3,79 gram yağ, 49 mg kolesterol, 65 mg sodyum ve 357 mg potasyum bulunmaktadır. İçinde şeker ve karbonhidrat bulundurmamaktadır. İçeriği dolayısıyla faydalı kabul edilebilecek barbunya balığı aynı zamanda lezzetlidir. Bu nedenle çocuklara, hamilelere, emziren annelere daha çok önerilmektedir.
Bu besin değerlerini kaybetmemesi ve kalori oranının artmaması için doğru yöntemlerle pişirilmesi önemlidir. İçeriği ile barbunya balığı kalp hastalıklarına karşı koruyucu, kemikler için faydalı ve astım tehlikesini azaltıcı etkiye sahiptir. Barbunya balığı selenyum açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliğiyle kanserden korunmada ve vücuttaki toksinlerin atılmasında faydalıdır.
Kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığını önlemenin yanında vücuda enerji verir. Göz sağlığına iyi gelen barbunya balığı, hamilelik döneminde yenirse, anne karnındaki bebeğin retina oluşumuna da katkı sağlar. Eğer düzenli olarak tüketilirse genç yaşlı herkesin göz sağlığına iyi gelmektedir. Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin kuvvetlenmesini sağlar. Gelişim çağındaki çocukların bu yüzden sık sık balık yemesi önerilmektedir.