Balık suda yaşayan omurgalı, solungaçlarıyla solunum yaptıklarından daima temiz kanı olan, yumurta ile üreyen, soğukkanlı hayvanlara verilen genel addır.
Dünya genelinde 40.000 kadar balık türü olduğu biliniyor.Türkiye sularında var olan tüm balıkların lezzeti ise oldukça büyük. Karadeniz’de, Akdeniz’de, Ege’de ve Boğazda balık yemenin keyfini bizler ve gelecek tüm nesiller koruyup yaşatmalı.
Balık uzun süre tek gıda olarak bile tüketilebilir. Her yaşta insana tavsiye olunur. Çünkü bünyesinde ki madensel tuzlar ve mineraller çok kıymetlidir. Kalsiyum, iyot ve flor yönünden zengin olan balık önemli oranda fosfor da içerir. Ayrıca protein deposudur.Şeker ve karbonhidrat yok denecek kadar azdır.Bu özellikleri ile çok sağlıklı bir yiyecektir.
Balıklar beyaz ve siyah etli olmak üzere ikiye ayrılır. Torik, palamut, uskumru, hamsi, istavrit, sardalya balıkları siyah etli; kırlangıç, mezgit, levrek, kalkan, çipura, kefal beyaz etli balıklardır. Beyaz etli balıkların sindirimi siyah etli balıklara göre sindirimi daha kolaydır. Balıkların yağlı olduğu dönemlerde ızgarası, yağının azaldığı dönemlerde ise tavası önerilir. Ayrıca buğulaması yapılabileceği gibi, balık suyu da alınır. Çünkü balıklarda jelatin bulunmaz. Tüm balık soslarının içine balık suyu ilave edilebilir. Balık suyu hazırlanırken isteğe bağlı olarak kuru soğan, kereviz yaprağı, havuç ve patates konulabilir.
Balığa, kokusunu inceltmek için limon kabuğu ilave edilebilir. Balık tatlı su ile değil tuzlu su yapılarak yıkanmalıdır. Çünkü tatlı su balığı gevşetir.
Yine isteğe bağlı olarak balık pişirilirken içerisine tatlandırmak maksatıyla sarımsak, fesleğen, defne yaprağı, biberiye, maydanoz, taze nane, tarhun, mercanköşk, taze kekik gibi otların yanı sıra kırmızı toz biber, pul biber, tane ve toz karabiber, muskat, hardal gibi baharatlar konulabilir. Balık turşusunda kapari, tarator ve diğer soslarda ceviz ve badem de kullanılabilir.
Balığın taze olup olmadığını anlamak için şunlara dikkat etmek gerekir: Taze balık canlıdır, gözleri iri ve dışa doğrudur. Üzerine parmağınızla bastığınızda oluşan çukurluk,elinizi çekince düzelir ve zemini sert olur. Bayat balık yumuşak olur ve asit oluşturduğundan kokusu öne çıkar. Taze balığın pulları yapışıktır kolay çıkmaz. Bayat balığın pulları dokunduğunuzda düşer.