Pisi balığı yassı balıklardandır, kalkandan pek ufak ve şekli ovaldir. Vücudunun üst tarafı ince ve sert pullarla kaplı ve rengi sarı, kahve ve nefti nokta ve dalgalardan oluşmuştur. Bu renkler balığın bulunduğu suyun dibine göre değişir. Pisi balığının iki gözü de sağ tarafta, fakat bir tanesi balığın tepesine raslamaktadır, iris tabakası altın rengindedir. Karnın altında pul işaretleri varsa da pul yoktur ve beyazdır. Ağzı ufak, iki çenesi birbirine eşit, alt çenesi yukarı doğru kapanır. Her iki çenede keskin eğe dişleri vardır, üst çenenin dişleri daha çoktur. Kulak kapakları ile yan kanatlarından birer tanesi üst tarafında ve aynı renkte, birer tanesi de karın cihetinde ve beyazdırlar. Yan çizgisi her iki tarafta belli ve vücudunun renginde ise de azıcık yüksek olduğundan el ile dokulunulunca farkına varılır. Bu çizgi sırt yüzgecinin başından başlayıp yan kanatların üstünde bir yarım daire yaparak ondan sonra kuyruk kanadına kadar düz gider. Küçük yapıda olan yan yüzgeçleri dokuzar kılçıktan, kuyruk yüzgeci de 15 kılçıktan yapılmıştır, rengi esmer ve ucu düzdür. Karın yüzgeçleri çenesinin altındadır.
Pisi balığının en büyüğü 1,5 ve pek az olarak 2 kilo ağırlığındadır. 300 gramdan ağır olanlarına balıkçılar diplarya derler. Karadeniz’de çok bulunur, Marmara’da azdır. Pisi balığı ve kalkan balığı yavruları için özel ağlar vardır. Parekete ile de bazı bazı tutulur. Denize akan nehir, dere ve göllere girip yaşayan bazı pisi balıklarından oralarda tutulanlara dere pisisi denilmektedir.
Besin değeri
Omega 3 yağ asidinin yoğun olduğu bir balıktır.
Pisi balığının faydaları
1-Demans riskini azaltabilir
2-Meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı yardımcı olur.
3-Kardiyovasküler hastalık riskine karşı korur.
4-Metobolik sendrom riskini azaltmaya yardımcı olur.
5-Antienflamatuvar etkilere sahiptir. Bunun nedeni,pisi balığı gibi yağsız balıkların bu hastalıklara yol açan kronik inflasmasyonla mücadele eden antienflamatuvar gıdalar sayılmasıdır.