Mercan Balığı

04/02/2019

Denizin çok defa kayalık ve taşlık yerlerinde bulunur ve yılın her mevsiminde avlanılırsa da asıl avlanma zamanı nisan ve mayıs aylarıdır.Marmara denizinde bulunur, sardalya, kolyoz ve daha başka ak yemler peşinden bir miktar Boğaz’a kadar giderler ve hemen dönerler. Bunun için Boğaz’da ve Karadeniz’de mercan balığına rastlanmaz.Yelesiyle sırt yüzgeci tek parça halinde ve omzundan kuyruğuna yakın yere kadar uzamaktadır, 12 diken ile 10 tane kılçıktan meydana gelmiş olup son kılçığı çataldır. Sırtının ortası yelesini gizleyecek kadar çukurdur. Yan kanatları dar ve orak biçiminde, karın yüzgeçleri üçgendir, bunların bağlı oldukları yerde ince ve sivri biber pul vardır. Kuyruk kanadı çataldır. Ağzı bir dereceye kadar küçük, dudakları kalın olup üst çenesinin ön tarafında 4 tane büyük ve alt çenesinin ön tarafında 4 büyük 2 küçük sivri dişleri ve her iki çenesinde ikişer sıra yuvarlak azı dişleri vardır. Bir kısmının ağız tavanı ve tabanı daha yuvarlak dişlerle kaplıdır.Küçük balıkların dişleri ufak ve az olup balık büyüdükçe dişleri hem büyür,hem artar. Kısa bir dili vardır. Tekerlek ve büyük olan gözlerinin karşısında ikişer tane burun delikleri vardır.

Bütün mercan balıklarının genel rengi sudan çıkarken koyu pembe ise de kaldıkça solup yavaş yavaş açılır ve açık pembe halde kalır.Başının bir kısmı kırmızı ve bazı yerleri altın yaldızlı olup sırtı koyu ve yanları açık pembe ve karnının altı beyaz olmakla beraber her tarafı gümüş gibi parlar. Mercan balıkları da yaşadıkları suların dip taşlarının renklerinden etkilendiklerinden bazılarında az mavi,bakır ve kurşuni renk ve dalgalar görülürse de pek azdır.Vücudu iri pullarla yanakları ve kulak kapakları küçük pullarla örtülüdür. Mercan balıkları olta ve parakete ile avlanır. Mercan balıklarının çok büyüklerine battal,yarım kilodan küçüklerine litrinos, 100 gram kadar olanlarına da mangır denir. Küçük ıstakoz ve yengeçlerin kabuklarını kuvvetli çeneleriyle kırarak rahatça yer. Bu kuvvetli çeneler çok vakit olta iğnelerini kırar. En bol yakalandığı yer Çanakkale ve çevresidir.

Mercan balığının faydaları nelerdir?

Mercan balığının faydaları nelerdir; içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zihin açılarak hafıza kaybı ve unutkanlık oranı azalır. Haftada 2 kere balık tüketenlerin tüketmeyenlere oranla çok daha etkin bir hafızaları bulunuyor. Kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağlayan Omaga – 3 bulunan balık kalp krizi risklerini de önleme etkili bir rol oynar. İçerisinde fosfor ve A vitamini bulunduran balık göz sağlığı için bilinenden çok daha önemlidir. Depresyon ilaçlarının çoğunda bulunan Omega – 3 yağı sinir sisteminin dağılmasını önlüyor. Bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Kış aylarında sık rastlanan grip ve soğuk algınlığı yağ asitleri içeren balık sayesinde önleniyor. Vücudun ana kaynaklarından biri olan protein doku oluşumunda ve hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynuyor. Vücuttaki yağların birikmesini önler. Felç riskini azaltır. Balık tüketenler kansere yakalanma riski daha azdır. Yüksek tansiyonu önler.

Posted in GenelTags:
\

Rezervasyon Formu
Reservation Form

    error: İçerik korunmaktadır!