Balık Sofrası

21/05/2019

Balık kültürü sadece balığı tanıyıp onun pişirilmesinden oluşmaz. Sofrada adabını ve estetiğini, sofra takımlarının yerleşimini bilmek de bu kültürün bir parçasıdır.

Balık Masa Düzeni

Balık sofralarının masa düzeni, diğer yiyeceklerin sunumundan çok da farklı değildir. Öncelikle sofra takımlarını iyi tanımalıyız. Yerleşim düzeni, neyin nerede duracağı, yemeklerin sunuluş sırası gibi esaslara dikkat etmek gerekir. Balık yemekleri lezzetiyle olduğu kadar sunumuyla da hem pişirene hem sofradaki konuklara keyif vermelidir. Kaşık, yemek ve balık bıçağı tabağın sağında, çatal ise solunda bulunur. Balık için özel olarak kullanılan çatallar balık yemeği kolaylaştırır. Balıklar, özel çatal bıçaklarıyla, bunlar olmadı zaman normal çatal ve bıçakla yenir. Balık bıçağı kesmekten çok ayırmaya yarar. Bu nedenle çok keskin değildir. Yemekte sıra balık servisine gelince, tabakların çatal ve bıçakları değiştirilmelidir. Eğer masaya birden fazla çatal-bıçak konursa bunlar, yemek sırasına göre dıştan içe doğru dizilmelidir.

Masada en altta sıcak yemek tabağı, en üstte ise çorba tabağı bulunur. Ayrıca sık sık değişen bir servis tabağı da olmalıdır. Masaya su ve şarap için iki bardak konur. Eğer hem kırmızı beyaz şarap ikram edilecekse, iki şarap kadehi ve su için büyük bir kadeh bulunmalıdır. Deniz ürünlerinden hazırlanan yemekler, sofralarda çorbalardan sonra ilk sunulan yemeklerdir. Balık ister bağdaş kurarak yerde, ister masada, ister ayakta, nasıl yenirse yensin, asıl önemli olan sofrada beraber olduğunuz insanlara rahatsızlık vermemektir. En iyi sofra adabı yemeğin abartısızca, belli temel kurallar uygulanarak yenmesi ve konukların yemekte rahat etmelerinin sağlanmasıdır.

Balık sofrasında, küçük kılçıklar ağızdan parmak ucuyla alınıp tabağın yanına konur. Balıkların kılçık veya kemiklerini koymak için yemek tabağın sol önüne bir tabak konabilir. Eğer orta boy balık yeniyorsa önce balık bıçağıyla sırtından eşit iki parçaya ayrılmalıdır. Kemikli kalan kısım, kuyruk tarafından etle kemik arasına bıçak sokularak ve sonrasında çatalın yardımıyla başa doğru et sıyrılarak ayrılır. Büyük balıklar başından kuyruğa kadar çizilir ve derisi kaldırılır. Deriden sıyrılan et bıçakla kesilip yenir. Küçük balıklar ile karides, istridye ve ıstakoz gibi kabuklular elle yenebilir.

Posted in Balık ve Yaşam
\

Rezervasyon Formu
Reservation Form

    error: İçerik korunmaktadır!