Sebze ve meyveler,sağlığımız için gerekli olan mikro elementleri ve vitaminleri içerir.Tıbbi açıdan da büyük önem taşıyan meyve ve sebzeleri her gün tüketmemiz gerekir. Bazı sebze ve meyvelerin kontrendikasyonları açısından hastalar beslenmelerine dikkat etmelidir.
Patates
Vitamin C,PP,B1,B2,B6 potasyum ve fosfor vardır.Besinlerin korunması için haşlamak veya fırında kabuğuyla pişirmek önemlidir.Patates,yüksek asitli gastriti olanlar için büyük önem taşır.Potasyum içeriği nedeniyle de kalp ve böbrek rahatsızlığı olanlara ve kan dolaşım sistemi bozuk hastalara önerilir.Fakat kolit,şeker hastalığı ve obezlik söz konusu patates tüketimi azaltılmalı veya tamamen kesilmelidir.
Beyaz Lahana
Karoten,C,B,U vitaminlerini içerir ve antiülser etkiye sahiptir.Beyaz lahana yapraklarının suyu,mide ülseri ve onikiparmak bağırsağı tedavisinde tavsiye edilir.fakat şişkinlik ve spazma neden olacağından intestinal peristaltizm ve spazmalarda tüketilmemelidir.
Lahana turşusu
C vitamini kaynağıdır.Fakat yinede herkes kullanamaz.Yüksek mide asidi,mide ülseri olanlar ve oniki parmak bağırsağı,böbrek,karaciğer ve pankreas rahatsızlığı çekenler kesinlikle tüketmemelidir.
Havuç
İçinde karoten,B grup vitaminler,potasyum tuzu,C vitamini ve flavonoidler bulunur.havuçtaki karoten vücudumuza girdiğinde A vitaminine dönüşür ve bu açıdan gözlere çok faydalıdır.Aşırı havuç ve havuç suyu tüketiminde ise deri rengi sararabilir.İncebağırsak iltihabında,gastrik gibi rahatsızlıklarda tüketilmesi kesinlikle yasaktır.Şeker hastalarınında dikkatli tüketmesi gerekir.
Pancar
Magnezyum,kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.Kabızlığın oluşmasını önler.Ayrıca demir eksikliği anemisni önlemek için de kullanılır.
Balkabağı
Balkabağının içindeki pektin maddeler,kötü kolestrolün vücuttan çıkmasına yardımcı olur.Balkabağı ülserin iyileşmesini hızlandırır,mide bağırsak rahatsızlığına iyi gelir.Fakat hastalık ilerlediğinde kullanması sakıncalı da olabilir.Ayrıca balkabağı çekirdeği harika bir bağırsak paraziti temizleyicidir.
Çiğ balkabağı , düşük asit gastriti,mide rahatsızlığı,oniki parmak bağırsağı rahatsızlığı ve ülseri olanlarda kullanılmamalıdır.
Domates
Taze domates ve domates suyu ,içerdiği potasyum ve demir nedeniyle kalp damar hastalıklarında,düşük asit gastrit hastalıklarında çok faydalıdır.Domates,mikro elemektlerle
magnezyum,fosfor,potasyum A,B ve E vitaminleri açısından zengindir.Pektin maddeler kanda kötü kolestrol oranını düşürür.
Salatalık
Salatalığın yüzde 95’i sudan oluşur.Kalan yüzde 5 içinde ise potasyum dahil çok faydalı maddeler bulunur.Salatalık tüketmek böbrek,karaciğer ile kalbin muntazam çalışmasına ve vücuttan su atılmasına yardımcı olur.Taza salatalığın düzenli kullanımı itroid hastalığı olasılığını ve damr sistemi bozulması riskini düşürür.Düşük kalorili olması sebebiyle de obezite hastalarının mönüsünde muhakkak olmalıdır.
Kırmızıbiber
Kırmızıbiber C vitamini içermek açısından limonu bile geçer.Askorbik asit,vitamin P temasıyla kan damarlarını güçlendirir.Provitamin A saç uzamasına karanlıkta görmeye katkıda bulunur ve cilt için çok büyük faydası vardır.Depresyon hastalarına da kırmızı biber yemeleri tavsiye edilir.
Hipertansiyon,koroner arter hastalığı,anormal kalp ritmi,mide ülseri v yüksek mide asidi olan hastalar kırmızı biberi kesinlikle tüketmemelidir.
Turp
Turp lif kaynağıdır.Turpun önemli avantajı,içerdiği mineral tuzlarının mikrop öldürücü olmasıdır.Karaciğer,böbrek,mide,ince ve kalın bağırsak hastalıklarında kullanılması ise sakıncalıdır.Fazla kullanılması mide şişkinliğine sebep olur.
Kuru soğan
Mısır piramitlerini inşa eden işçilerin yemeklerinde zorunlu olarak tüketilen soğanın iyileştirici özellikleri,meşhur bilgin İbn-i Sina tarafından vurgulanmıştır.Kuru soğan,C vitamini,kalsiyum tuzları ve fosfor bakımından zengindir.Soğandaki ucucu yağlar iştahı artırır ve hatta midenin işlevini geliştirir.Soğuk algınlığında çok faydalıdır.Öte yandan,karaciğer,böbrek,mide,bağırsak hastalıklarında kuru soğan kullanılmamalıdır.
Sarımsak
Az miktarda C vitamini içerir fakat enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele etmeye yardımcı olan uçucu yağlar açısından zengindir.İştahı açar,mide ve bağırsağa faydası dokunur.Çok sık kullanımda kolestrol oranını anında düşürdüğü kanıtlanmıştır.Sarımsak sindirim sistemi ve böbrek rahatsızlığı olanlara önerilmez.
Fasulye
Çinko ve bakır içerir.Potasyum zenginliğiyle ise çoğu sebzeleri geçer.
Yeşillik
Dereotu uykusuzluğa iyi gelir.Maydanoz kan hastalıklarında faydalıdır.
Nar
C vitamini,B grubu vitaminleri,lif,minarelli maddeler,mikro elementler,kalsiyum,magnezyum,potasyum ve sodyum içerir.Antioksidan içerir ve ateş düşürücü özelliği de vardır.Kalp hastalıklarında kullanılır.Düzenli kullanımı hipertansiyonu yavaş yavaş düşürür.Kansızlığa çok iyi gelir.İçindeki bazı kötü maddelr sebebiyle kabuk ve çekirdekleri çok dikkatli kullanılmalıdır.Aşırı tüketiminde baş dönmesi,yüksek tansiyon mide buantısı görülebilir.
Elma
Kolestrol oranını düşürür ve mide bozukluklarına yardımcı olur.Elmalarda mikro elementler,vitaminler,organik asitler ve çok miktarda lif bulunur.Sık kullanımı,vücudun savunma mekanızmasını güçlendirerek kanser riskini azaltır;kalp krizi ve beyin kanaması riskini düşürür.
Kivi
Kivi kalbin çalışmasına yardımcı olur,kan pıhtısı oluşumunu önler.Her gün 1-2 kivi yemek kalbinizi de çok mutlu edecektir.Potasyum içeren kivi ve kereviz karışımı,vücudu gençleştirir.
Kayısı ve Şeftali
Potasyum tuzundan zengindir ve bunun için kalp damar sistemi ile böbrek hastalıklarında kullanılması önerilir.Kuru meyvelerde potasyum oranı azalmaz.Ayrıca pktin içeren bu meyveler kolestrol ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.Yüksek oranda şeker içerdiği için,şeker hastalarının çok dikkatli tüketmesi gerekir.Kayısı ve şeftali alerji yapabilir.
Üzüm
Akciğer,karaciğer,böbrek,guatr hastalarında sinirsel ve fiziksel gücün tükenmesinde kullanılan tatlı bir hap gibidir.Potasyum bakımından zengindir ve kalp damar hastalıklarında kullanılması çok faydalıdır.
Muz
Sakinleştiricidir.Baş ağrısını giderir;anemi ve depresyon tedavisine yardımcı olur.
Limon
Limon birçok mikroba karşı vücudu korumayı garanti eder.